Poslanecká snemovňa schválila zrušenie celoživotnej imunity politikov

14.02.2013 Celý región

Praha 13. februára (TASR) - Česká polícia bude už čoskoro môcť stíhať poslancov i senátorov aj v prípade, že ich kolegovia ich nevydajú na trestné stíhanie.

Poslanecká snemovňa dnes totiž 148 hlasmi zo 162 prítomných schválila zrušenie doživotnej imunity politikov, informovali servery Novinky.cz a iDNES.cz.

Znamená to, že polícia bude mať istotu, že politikov bude môcť stíhať, až vo svojej funkcii skončia. Je to už osemnásty pokus o zrušenie imunity a tentoraz má najväčšiu šancu uspieť. Zmenu ústavy musí ešte potvrdiť Senát, ktorému dominujú sociálni demokrati požadujúci koniec celoživotnej imunity.

Vlani podobný návrh neprešiel o dva hlasy, keď v hornej komore parlamentu chýbalo niekoľko senátorov, ktorí počítali s tým, že zákon určite prejde. Tentoraz sa to nebude opakovať, sľubujú sociálni demokrati (ČSSD).

Návrh na zrušenie celoživotnej imunity predložili v nevídanej zhode zástupcovia ODS, TOP 09, Vecí verejných, ČSSD a komunistov (KSČM). Návrh pritom mohol byť ešte razantnejší, no pozmeňovací návrh ministra financií a prvého podpredsedu TOP 09 Miroslava Kalouska, aby bola imunita zrušená prakticky úplne a poslanci a senátori ju mali len pre prejavy urobené v parlamente, neprešiel.
 

Vyberte región